Navigatie

[ 15 jan - 6 februari 2011 ]

De Vluchtkoffer van LIVINUS

Livinus van de Bundt: ‘De magiër van Overvoorde’

Jarenlang lag een koffer van Livinus van de Bundt vergeten in de kelders van het voormalige stadhuis van Middelburg. Dertig jaar later belandde deze koffer dankzij de oplettendheid van een jonge Haagse kunstenaar bij de Vrije Academie, die in 1947 door Livinus werd opgericht en waarvan hij tot 1964 directeur was.

Livinus van de Bundt volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en maakte aanvankelijk relatief klassieke etsen en houtsneden. Het vrouwelijk naakt was hierbij een regelmatig terugkerend onderwerp, evenals zelfportretten. In de jaren vijftig ging Livinus steeds meer experimenteren; met expressieve vormen en zware lijnen zocht hij de grenzen de grafiek op.

Livinus kreeg echter zijn grootste bekendheid dankzij zijn experimenten met lichtbronnen, lichtgeleidende en lichtgevoelige materialen. Hij experimenteerde bijvoorbeeld met een zelfontworpen ‘lichtpenseel’ waarmee hij licht liet stromen op lichtgevoelig materiaal. Met deze verschillende vormen van ‘fotografiek’ plaatste Van de Bundt zich in de jaren zestig bij de internationale avant-garde. Niet voor niets ontving Livinus in 1964 de vermaarde Sikkensprijs voor zijn baanbrekende werk. Dit schilderen met licht door ‘de magiër van Overvoorde,’ sprak velen tot de verbeelding, evenals zijn contacten met bekende kunstenaars. Zo ontmoette hij Picasso, werd een huisvriend van Marcel Broodthaers en werkte samen met Glenn mcKay van Jefferson Airplane.

De koffer bevat naast bewijzen van deze contacten waaronder een schrijven van componist Karl Heinz Stockhausen en van een jonge Louis Andriessen  vele foto’s, persoonlijke items en aantekeningen die een goed beeld geven van Livinus’ transformatie van graficus tot baanbrekend maar tot dusver vaak nog onderbelicht gebleven lichtkunstenaar.

Tijdens de opening van de tentoonstelling wordt de publicatie “De Vluchtkoffer van Livinus” gepresenteerd, met daarin het verhaal van de omzwervingen van de koffer, de vondst en met als staartje een verrassende onthulling.

Voorafgaand aan de opening vindt er van 14.00 tot 16.00 uur een minisymposium met experts over de vondst en de inhoud van de koffer plaats. Voor meer informatie en aanmelding: info@vrijeacademie.org


NB: op 15 januari opent in GEMAK ook het project ‘GEMAK dient de mens’. Meer informatie hierover is beschikbaar op deze site van 15 t/m 6 februari 2011.



<span style="font-family: Arial; font-size: x-small;"><span style="font-size: x-small;">Het boek <em>De Vluchtkoffer van Livinus</em> (72 pp, &euro;15,00) is te koop in GEMAK of te bestellen via </span><a href="mailto:info@vrijeacademie.org" target="_blank"><span style="font-size: x-small;">info@vrijeacademie.org</span></a></span>


krantenartikel AD (editie Den Haag) 10 januari 2011:

klik om te openen

Terug naar boven