Navigatie

[ 19 mrt - 5 juni 2011 ]

Jeroen Toirkens: Nomad

Een fotodocumentaire tenstoonstelling van Jeroen Toirkens over hedendaagse nomadische volkeren.

Op zaterdag 19 maart om 17.00 uur vindt in GEMAK de opening plaats van Nomad, een tentoonstelling samengesteld door gastcurator Wim van Sinderen (Fotomuseum Den Haag) over Toirkens’ zoektocht naar de laatste nomaden op het noordelijk halfrond. Ook zal het bijbehorende boek Nomad (een Nederlands/Engelse uitgave van Lannoo) ten doop worden gehouden waarin de indringende foto’s die Toirkens tijdens zijn elf reizen maakte een divers en vaak schrijnend beeld van het nomadisme in de 21ste eeuw laten zien. Journalist en presentator Jelle Brandt Corstius, die Toirkens op een aantal reizen vergezelde, schreef een uitgebreid begeleidend essay voor het boek.
Politiek adviseur professor G. Tumurchuluun van de Mongoolse ambassade in Brussel zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en spreken over het nomadisme in Mongolië.
Voorafgaand aan de opening en de boekpresentatie gaat Marie Jeanne de Rooij, directeur van GEMAK en de Vrije Academie Den Haag, in gesprek met Jeroen Toirkens over de tentoonstelling en het boek. Aanvang gesprek 15.30 uur.

GEMAK-debatten naar aanleiding van NOMAD vinden plaats op zondagmiddag 17 april en 22 mei (aanvang 15.00uur) met gespreksleider Thijs Broer, politiek redacteur Vrij Nederland. Meer informatie volgt via www.gemak.org

NOMAD loopt tot en met zondag 5 juni.


Jeroen Toirkens , zilveren camera winnaar in de categorie buitenland documentair in 2009, volgt al sinds 1999 in zijn project Nomadslife het leven van verschillende nomadische volken in  Centraal-Azië, Rusland, Mongolië en de Arctische gebieden. Toirkens laat zien dat veel nomaden in de voormalige Sovjet Unie zich na de val van het communisme weer hebben bekeerd tot hun oude tradities. Zoals de wederopstanding van de sjamanen en adelaarsjagers in Mongolië en in de Russische Altai- Republiek. Bovendien organiseren steeds meer inheemse bevolkingsgroepen zich politiek en cultureel. Maar Toirkens laat ook de keerzijde van het nomadenleven zien. Corruptie, problemen met landrechten en wijdverbreid alcoholisme hebben hun weerslag op nomadisch levende volken. En door globalisering, droogte, armoede en klimaatverandering is het steeds moeilijker om vast te houden aan de oorspronkelijke manier van leven.

Zie ook www.nomadslife.nl

Terug naar boven